Het Quiet Room label en de macht van de reiziger

 In Blog

Het Quiet Room label, is een keurmerk voor stille hotelkamers. Leuk, zul je misschien zeggen, maar wat heeft dat met digitale reismarketing te maken? Meer dan je zou denken. Het QR-label is eigenlijk een logisch gevolg van de explosie van digitale reiservaringen en reizigersreviews.

quiet-room

Positieve ervaringen van reizigers zijn van steeds groter belang voor het commerciële succes van hotels. Een paar slechte beoordelingen op Booking.com of Tripadvisor en de boekingscijfers zakken meteen in. Er is zelfs sprake van dat de hotelsterren gaan verdwijnen en daarvoor in de plaats een ranking komt op basis van  reizigersbeoordelingen.

Hotels die goed luisteren naar de opmerkingen van gasten, kunnen hun aanbod aanpassen en zo een betere beoordeling krijgen.

Geluidsoverlast is klacht No.1 in een wereldwijd onderzoek naar klachten van hotelgasten.(bron)

Steeds meer mensen gaan op zoek naar stilte als ze op vakantie zijn. Stille locaties zijn in trek en veel sites adverteren met het feit dat hotels in een stil gebied liggen. (voorbeelden)   en.escapio.com/quiet-hotels, www.relaisdusilence.comArtikel HLN.

Maar wat als je een mooie stad wil bezoeken en toch graag een stille kamer wilt? Er zijn maar weinig hotels in grotere steden waar je geen last hebt van omgevingsgeluid in en om het hotel. Sommige hotels lossen dit op door stille zones te creëren of door ‘white noise’ apparaten aan te bieden. Zoals de Sound+Sleep machines in sommige Fairmont hotels. Andere hebben zelfs snurkbrigades ingesteld die ‘s nachts patrouilleren over de gangen en gasten aanspreken op hun slaapgedrag. Maar echt slimme hotels zorgen gewoon dat ze goed geïsoleerde kamers hebben voor gasten die daarom vragen. Daarmee kunnen ze reclame maken op hun website en positieve beoordelingen krijgen die andere reizigers meewegen in hun hotelkeuze. Zie Tripadvisor.

Het QR-label speelt daarop in door een officieel keurmerk voor hotels te creëren. Na een geluidstest en eventuele aanpassingen krijgen ze het recht om het QR-label te voeren. Ze kunnen dit in hun marketing gebruiken en reizigers weten dat een hotel met het QR-label gegarandeerd stille kamers heeft. Er zijn inmiddels al een kleine veertig hotels in Nederland die willen meedoen en ook in het buitenland is er veel belangstelling voor. Begin 2015 worden de eerste QR-labels uitgereikt.

We kunnen nog geen individuele hotels noemen, maar wel de ketens Golden Tulip/Accor en Swissotel.

Conclusie en voordelen om het online keurmerk te kunnen voeren? Onderbouwing.

Gezien de klachten en de vraag naar stilte van reizigers en de belangstelling van hotels, lijkt het erop dat de tijd rijp is voor het QR-label. Het omvat een duidelijke boodschap, is visueel goed herkenbaar en kan gemakkelijk toegevoegd worden aan websites en sociale media.

Wil je ook je mening kwijt over stille hotels of heb je interessante ervaringen met lawaaierige hotelkamers, laat dan een bericht achter op  quiethotelroom.org of op onze Facebookpagina

Recommended Posts
Contact

Laat een berichtje achter.

Not readable? Change text. captcha txt