Beter slapen in hotels met Quiet Room® label
“Prachtig initiatief’” volgens Kees Kwakman van Slaapcoach.nl
Slaapproblemen zijn een symptoom van ons moderne leven. Door een overbevolkte maatschappij, jachtige levensstijl en lawaaierige steden krijgen steeds minder mensen de goede nachtrust die ze eigenlijk nodig hebben. Hotels zijn daar een goed voorbeeld van. Als vakantieganger of zakenreiziger wil je natuurlijk graag goed slapen in je hotelkamer, maar helaas zijn deze vaak onvoldoende beschermd tegen lawaai. Het Quiet Room® label brengt daar verandering in door hotels te certificeren en de gasten zo de garantie te bieden op een goed geïsoleerde hotelkamer.
“Ik juich dit initiatief van harte toe,” aldus Kees Kwakman. Hij is de oprichter van Slaapcoach.nl, een bedrijf dat consumenten en bedrijven helpt het bewustzijn rond goed en gezond slapen te vergroten. “Het QR-label is een grote stap in de goede richting, want lawaai is een van de grootste problemen als het om slapen in hotels gaat.”
Wat hotels nog meer kunnen doen
“Nogmaals, het QR-label is echt een prachtige ontwikkeling,” zegt Kwakman, “maar er zijn nog andere zaken die van belang zijn voor een goede nachtrust in je hotelkamer. Ik noem maar even de hoeveelheid licht, de temperatuur, de geur, de matrassen en kussens. Zou het niet mooi zijn als je bij boeking van een kamer al van tevoren een paar voorkeuren zou kunnen opgeven? Bijvoorbeeld:
-
keuze uit een harde of zachte matras/topmatras
-
keuze uit een dons – of nekkussen
-
keuze van een aroma (lavendel bevordert slaap)
-
keuze van kamertemperatuur
Ik kan me voorstellen dat het voor de betere hotels interessant kan zijn om deze keuzes te bieden, wellicht tegen een kleine meerprijs. Het geeft ze een extra mogelijkheid zich te onderscheiden van de concurrentie en hun gasten tevreden te stellen.”
Tips voor goed slapen op reis
“Goed slapen in de vertrouwde thuisomgeving is voor veel mensen al lastig genoeg,” vervolgt Kwakman, “maar als we op reis gaan krijgen we te maken met allerlei extra hindernissen. Om te beginnen is reizen al vermoeiender dan ons normale dagritme. Daarnaast krijgen we te maken met een andere omgeving, andere taal en andere eetgewoonten. En ook komen we vaak in een andere tijdzone terecht. Allemaal factoren die het risico op slecht slapen vergroten.”
“Gelukkig is er een heleboel wat je zelf kunt doen om te bevorderen dat je goed slaapt op reis,” aldus Kwakman. “Je bent snel in vakantiemodus, eet gauw te zwaar en drinkt meer, maar probeer dan toch om een zeker ritme aan te houden. Onder andere:
-
zorg dan dat er in elk geval 2 uur zitten tussen het eten en het moment dat je gaat slapen
-
neem voor het slapengaan een heet bad of douche, dat bevordert het in slaap vallen
-
doe wat oefeningen of fitness overdag
-
voor de zakenreiziger geldt dat je niet te laat moet doorwerken.
Omgaan met jetlag
Zit je in een andere tijdzone, heb je weinig geslapen en wil je toch fris zijn voor een afspraak, dan zijn er een paar simpele regels die je kunnen helpen. Onze slaap is eigenlijk opgebouwd uit blokken van 90 minuten en dus kun je het volgende doen:
-
als je 3 uur of meer hebt tot de meeting, plan dan een slaapblok van 90 minuten in. Je hebt dan voldoende tijd om in te slapen en je na het wakker worden op te frissen
-
heb je minder dan 2 uur, doe dan liever een powernap van 20/30 minuten.
O, en ik raad iedere reiziger aan om als standaard uitrusting mee te nemen een paar oordopjes en een slaapmasker (o.a. te verkrijgen in de webshop van Slaapcoach.nl).”